Det finnes andre løsninger enn kassekreditt

28.07.2020

Hva er forskjellen på kassekreditt og fakturasalg? Og hva passer best for din bedrift når du trenger penger på konto?

Kassekreditt er ofte det første mange bedriftsledere tenker på når de skal finansiere bedriften. Med kassekreditt har du muligheten til å trekke over driftskontoen når kontoen er tom. Kassekreditt er et innarbeidet begrep selv om rammekreditt, driftskreditt eller kontokreditt forklarer bedre hva kreditten faktisk er.

Ofte når vi får spørsmål om kassekreditt, finnes det et annet finansieringsalternativ som passer like godt for kunder som ønsker å bedre bedriftens likviditet på kort sikt, nemlig fakturasalg. For noen bedrifter kan en kombinasjon av kassekreditt og fakturasalg være den riktige løsningen.

Kassekreditt eller fakturasalg

Kassekreditt er en fleksibel finansieringsform hvor bedriften kan låne av et innvilget maksimumsbeløp etter behov. Banken som stiller med kassekreditten tar da ofte pant i alle bedriftens eiendeler, et såkalt gjennomgående pant. Kassekreditt er en god løsning for bedrifter som har en høy andel private kunder, med stabil omsetning uten for store svingninger, og for bedrifter som fakturerer sine kunder på forskudd. Ulempen med kassekreditt er at du i tillegg til å betale renter av det du bruker, ofte må betale en løpende provisjonsprosent av hele ditt disponible beløp, enten du bruker kassekreditten eller ikke.

Med fakturasalg, også kalt fordringsfinansiering, selger du dine utgående faktura til oss og får 97-99% i finansieringsgrad av fakturaens totale beløp. I tillegg overtar vi risikoen for at din kunde betaler fakturaen. Fakturasalg er en fleksibel løsning uten binding hvor du selv bestemmer hvilke fakturaer du vil selge og når du vil selge de. Pengene får du utbetalt allerede neste virkedag. På den måten slipper du å låse pengene dine i utestående fordringer med lang tid til forfall, i tillegg får du betalt for jobben du har gjort eller for varene du har levert med en gang. Fakturasalg har ingen løpende provisjon og er derfor en smart løsning å ha i bakhånd for perioder med vekslende likviditet.

Ofte stilte spørsmål

Hva koster det å bruke fakturasalg?

Fakturasalg prises som en provisjon som utgjør en prosentsats av beløpet på fakturaen. Prisen varierer fra kunde til kunde, og er basert på kredittiden som er gitt på fakturaen, samt risikoen vi vurderer knyttet til den bedriften som skal betale fakturaen. For eksempel: du selger en faktura til oss på 100,000,- med 30 dagers kredittid. Med en provisjonsprosent på 2,5% får du da utbetalt 97,500,- på første dag i stedet for å vente på de 100,000,- i 30 dager. I tillegg har du overført risikoen for manglende betaling fra din bedrift til oss.

Hva vil mine kunder tenke om de får vite at jeg bruker fakturasalg?

Med en stadig økende bruk av eksterne tjenester er veldig mange bedrifter vant til å forholde seg til at det er et skille mellom den som fakturerer for varen eller tjenesten, og den som krever inn pengene. Noen av kundene dine vil trolig ikke kjenne til fakturasalg som finansieringsløsning. Du bør derfor ta en prat med de det gjelder før du setter i gang en fakturasalgsavtale. De fleste av våre kunder og deres kunder, opplever dette som en helt ryddig prosess.

Hvordan ser fakturaen ut?

Fakturaen er i utgangspunktet uendret, med unntak av to elementer. Vi skifter ut ditt kontonummer med vårt siden din kunde skal betale inn til vårt kontonummer. Du har jo allerede fått pengene dine fra oss. I tillegg setter vi inn en kort tekst som informerer din kunde om at fakturaen skal betales til SpareBank 1 Finans Midt-Norge, og ikke til det kontonummeret kunden vanligvis betaler til når det er du som fakturerer. Selve utseendet på fakturaen vil ellers være helt likt slik som du lager den.

Ønsker du en uforpliktende prat om fakturasalg?

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre rådgivere ta kontakt så snart som mulig.