Factoring eller fakturasalg? Vi forklarer deg forskjellen

14.09.2020

Hva er egentlig forskjellen på factoring og fakturasalg? Og hva passer best for din bedrift når du trenger penger på konto?

Fordringsfinansiering er et godt alternativ for bedrifter som trenger å styrke likviditeten på kort sikt. Det vil si at du henter ut verdien som ligger i bedriftens fordringsmasse. I fordringsmassen ligger det nemlig ofte penger som drøyer med å komme inn på konto på grunn av lang tid til forfallsdato. De to mest vanlige løsningene for fordringsfinansiering er factoring og fakturasalg.

Factoring

Factoring betyr at du låner penger av en finansieringsinstitusjon med sikkerhet i kundefordringene dine. Med andre ord, du låner penger basert på fakturaer som du allerede har sendt til kundene dine. Lånet ditt vil deretter nulles ut etter hvert som fakturaene blir betalt.

Dette er en løsning som også kan betraktes som «outsourcing» hvor du setter bort hele fakturaprosessen til en ekstern leverandør. På den måten frigjøre du både tid og personalressurser.

Verdt å merke seg med factoring er at selve kredittrisikoen ligger på dine skuldre dersom kunden din av ulike årsaker ikke skulle betale for seg. Den vanligste måten å prise factoring på er en kombinasjon av fakturagebyr, rammeprovisjon og løpende renter.

Fakturasalg

Fakturasalg vil si at du selger dine utgående fakturaer til en finansieringsinstitusjon som deretter tar over selve fakturakravet. Med en slik løsningen får du umiddelbart utbetalt hele fakturabeløpet uavhengig av forfallsdatoen.

Med fakturasalg setter du ikke bort hele fakturaprosessen, men du velger selv hvilke faktura du vil selge, og når du ønsker å selge de. På den måten er fakturasalg en mer fleksibel løsning som brukes først og fremst når det er behov for ekstra finansiering. Når du selger en faktura, er det vanlig at finansieringsinstitusjonen overtar både innkrevingen og kredittrisikoen.

Normalt prises fakturasalg som en provisjonsprosent av det totale fakturabeløpet, vanligvis rundt 2,5%. Det vil si at du får utbetalt 97,5% av fakturaens beløp på det tidspunktet du velger å selge den.

Kort oppsummert

Som regel er det din situasjon som avgjør hvilken finansieringsløsning som passer best for din bedrift. For noen bedrifter kan en kombinasjon av flere være den riktige løsningen.

Med factoring oppnår du en belåning på 80-90% av alle kundefordringene dine, samtidig som du setter bort hele fakturaprosessen. Factoring egner seg godt for bedrifter som befinner seg i en stabil fase og som fakturerer regelmessig igjennom hele året.

I motsetning til factoring er fakturasalg en mer fleksibel finansieringsløsning. Du betaler kun når du bruker tjenesten, og du får finansiering på opptil 99% av fakturabeløpet. Fakturasalg er svært godt egnet for bedrifter med sesongsvingninger i inntektene, og som i perioder trenger supplerende finansiering for å styrke likviditeten.

Ønsker du en uforpliktende prat om fakturasalg?

Fyll ut skjemaet, så vil en av våre rådgivere ta kontakt så snart som mulig.